Jeden z nás: Příběh o Norsku

22. 7. 2011 – den, který šokoval nejen Norsko, ale i celou Evropu. Den, kdy vyhasly životy 69 lidí, převážně mladistvých. Den, kdy se zastavil na několik hodin čas a lidé přestali dýchat, když sledovali události, které otřásly Evropou.

Anders Behring Breivik – tohle jméno známe všichni. To on má na svědomí 69 lidských životů a utrpení stovky pozůstalých. To on stojí za litry prolitých slz a mnoho bezesných nocí přeživších. Anders Behring Breivik, muž, který v druhé půlce července roku 2011 měl na svědomí bombový útok v Oslu. Své činy měl velmi dobře promyšlené, protože následně se převlékl do policejní uniformy a přemístil se na ostrov Utøya, kde ve své krutosti pokračoval. Procházel se ostrovem a střílel do všech dospívajících dětí, které při své procházce ostrovem potkal. Naprosto chladnokrevně mačkal spoušť své zbraně a nelítostně sledoval, jak jeho oběti padají v šoku a v bolestech k zemi. Pak k nim přišel blíže a dalším výstřelem se přesvědčil, že je oběť skutečně mrtvá. Pro mnohé naprosto nepochopitelný čin a i po letech jméno Breivik rezonuje celou evropskou společností.

Audiokniha Jeden z nás vysvětluje velice detailně vše, co s útokem Anderse Breivika souviselo. Odkrývá nám velice detailně jeho dětství, vztahy v rodině, následné dospívání a “dozrání” k samotnému útoku. Dostaneme se také k psychologickému posudku, ve kterém se odborníci vyjadřují k jeho dětství a vztahu s jeho matkou, který nebyl zrovna růžový a podepsal se na jeho osobnosti a vnímání světa.

Audiokniha však poukazuje nejen na život samotného Breivika, ale také na životní osudy několika účastníků letního tábora mládežnické organizace, na které byl útok spáchán.

Autorka Åsne Seierstad tak představuje událost z různých úhlů pohledů a detailně nás seznamuje se vším, co s tímto incidentem souviselo. Tento příběh je napsán tak detailně a precizně, že mi nezbývá nic jiného, než před autorkou smeknout klobouk, protože z poslechu je jasně patrné, že rešerším musela věnovat opravdu velké množství času, aby byla schopna čtenářům/posluchačům předložit takto detailně zpracovaný příběh.

Nebudu lhát, chvílemi se audiokniha poslouchala těžce. Audiokniha odkrývá politickou situaci v Norsku a občas tam té politiky bylo na mne moc, ale pro pochopení všech souvislostí byly i zmínky o politice nezbytné. Detailní popis útoku na ostrově Utøya se poslouchal také těžce, protože díky skvělé interpretaci Barbory Goldmannové jste se ocitli schovaní někde za stromem na ostrově a přihlíželi jste hrůzám, které se tam děly. Bylo to tak věrohodné! Tak bolestné! Åsne Seierstad zmapovala snad každý Breivikův krok. Už dlouho, velmi dlouho, jsem neposlouchala tak detailní popis událostí. 

Poslech je tak tedy trošku reportáží, trošku thrillerem, trošku biografií a trošku true crime.

I když to místy byl náročný poslech, musím audioknihu hodnotit velmi, velmi pozitivně. Na 16 hodin a 8 minut se tak ocitnete v Norsku a necháte na sebe působit celý Breivikův příběh.

Za zmínku také ještě stojí, že audiokniha Jeden z nás je jedním z dílů audioknižní série Prokletí novináři a pokud budou i ostatní díly na takové úrovni jako příběh Jeden z nás, pak se máme na co těšit. Já si na svůj seznam připisuji i další díly: Země nomádů, Knihkupec z Kábulu a Dvě sestry. 

Za umožnění poslechu děkuji Audiotéce a s naprosto klidným svědomím vám tento příběh mohu doporučit. Ba dokonce si myslím, že by jej měli slyšet všichni, protože se stal tak trošku součástí náš všech, kteří si Andersův útok pamatujeme.

Hodnocení:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *