Runy osudu: Další krásný vhled do starodávné kultury

Najít na archeologickém nalezišti starodávnou brož není jen tak. A co teprve, když se o ni poraníte – to se teprve začnou dít věci! Linnea by vám o tom mohla vyprávět. Sama s tím má bohaté zkušenosti. Právě jí se totiž po nalezení takové brože obrátil život vzhůru nohama. Ze současnosti se ocitla v dávné minulosti. V době, kdy nic není jako dnes. V době vikingských válečníků, kteří ji zajmou a budou ji chtít prodat jako otrokyni. Jak to všechno Linnea ustojí? A co její věznitel Hrafn?

Runy osudu jsou 2. dílem knižní série Runy autorky Christiny Courtenay. Zatímco první díl – Ozvěny run nám autorka dopřála dvě dějové linky, v Runách se musíme smířit s jednou linkou. To však není na škodu. Máme tak možnost nerušeně prožívat „dobrodružství“ mladé Linney a jejího věznitele Hrafna.

Příběh je zasazen do doby Vikingů a autorka prokázala nesmírné znalosti jejich starodávné kultury. Opravdu klobouk dolů smekám před jejími znalostmi. Každý, kdo knihu četl si dovede představit, že autorka studiem musela trávit opravdu hodiny a hodiny.

Líbila se mi také promyšlenost děje, ačkoliv je pravdou, že autorka klidně mohla napsat příběh odehrávající se v minulosti aniž by docházelo k cestování v čase. Ale budiž, možná to bylo oživení příběhu.

Tempo v knize mi přišlo občas maličko rozvláčné. Občas jsem měla dojem, že autorka zabředává do zbytečných popisů. Na druhou stranu to zase pěkně dokreslilo příběh.

Nemůžu si pomoci, ale budu-li porovnávat Runy osudu a Ozvěny run, pak musím říci, že se mi první díl líbil o ždibíček více. Přišel mi zajímavější. Runy osudu byly také pěkné, ale…. první díl mi přišel „vzdušnější“. Uvěřitelnější. Zajímavější. Runy osudu byly také zajímavé, ale měly už jinou atmosféru.

Přestože se mi více líbil první díl, druhému dílu nemám co vytknout. Příběh nabízí historický náhled, romantiku (ale ne příliš přeslazenou) a skvělou čtivost. Jakmile jednou začnete číst, nebudete chtít odložit.

První a druhý díl co do příběhu na sebe příliš nenavazují, ačkoliv částečná spojitost s prvním dílem tam skutečně je, proto bych vám doporučila začít číst pěkně od prvního dílu.

U nás zatím vyšly pouze díly dva, ale autorka již napsala dílů více. Podle Goodreads by mělo být dílů 5, tak pevně věřím, že nás nakladatelství Red ještě potěší dalšími díly. Protože já bych dalšími díly nepohrdla a jsem celkem zvědavá, co si pro nás autorka připravila v dalších dílech.

Jsem si téměř jistá, že milovníci historických románů s romantickou zápletkou si tuto knihu zamilují a budou netrpělivě očekávat další díl.

Knihu mohu jednoznačně doporučit pro svůj historický vhled a čtivost.

Hodnocení:

Budete-li si chtít Runy osudu nebo Ozvěny run přečíst, můžete k nákupu využít třeba internetový obchod Knihy Dobrovský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *