Lidožraví lvi ze Tsava: Nezapomenutelné, poutavé, dechberoucí

Černočerná tma, hrobové ticho, které nevěstí nic dobrého. Každý sval v těle je napjatý v očekávání, kdo to bude tentokrát. Číhají ty bestie na vás? Pozorují každý váš krok? Stihnete zmáčknout spoušť ještě dříve, než vás rozsápají na kousky? Nebo už číhají na jinou kořist? Kdo to bude tentokrát? Mráz vám projíždí v těle. Celý tábor ani nedutá. Z dálky slyšíte lví řev. Víte, že jsou blízko. Víte, že si vyhlíží další oběť. Víte, že si pro někoho jdou. A víte, že je musíte zastavit. Ale jsou jako démoni. Jsou nezastavitelní. Jsou postrachem Tsava. Všichni se jich bojí. A není před nimi úkrytu. Najedou řev utichne. Opět hrobové ticho… Takové ticho, že by se dalo kraje. Slyšíte vlastní tlukot srdce, které bije na poplach. Myšlenky se točí v hlavě jedna za druhou. Jak je zastavit? Budu to tentokrát já? Jak ochránit své lidi? Kde asi teď jsou? A najednou ohromný řev o pár desítek metrů dál. Lidé v panice křičí a prchají do všech stran. Nešťastník útrpně sténá a křičí. I když to trvá pár minut, ten zvuk se zdá všem nekonečný. Lvi si na něm pochutnávají a vy slyšíte, jak praskají jeho kosti. Srdce buší ještě rychleji, adrenalin koluje žilami, popadáte zbraň s nadějí, že se vám podaří ty bestiální velmi jednou provždy zabít. Tma je však váš nepřítel. Opět uniknou… a vy víte, že další noc se bude situace opakovat. Ať uděláte cokoliv, vždy se jim podaří uniknout. Jsou to prostě démoni….

Strach, marnost a snad i beznaděj zakoušel John Henry Patterson, když v roce 1898 čekal noc co noc na příchod lidožravých lvů do jeho tábora, ve kterém byli ubytováni dělníci, kteří přes oblast Tsava stavěli novou železnici. Pan Patterson měl dva cíle: postavit železnici a ochránit své dělníky. Obojí se však s příchodem lidožravých lvů zdálo snad i nesplnitelné. Celou oblastí byl cítit strach a pach smrti. A ať se snažil sebevíc, mrtvých přibývalo čím dál více.

Lidožraví lvi ze Tsava, kniha Johna Henryho Pattersona, vypráví poutavý, pravdivý a dobrodružný příběh, na který nezapomenete. Je to příběh se skvělou atmosférou, kdy při čtení snad ani dýchat nebudete, což z knihy dělá nezapomenutelný zážitek.

Možná vám je příběh trošku povědomý, protože byl také zpracován filmovým průmyslem a hlavních rolí se zhostili Michael Douglas a Val Kilmer.

Tuhle knihu jsem si zamilovala. Ne jen pro svůj příběh, ale i pro to, jak krásně byla zpracovaná. Nakladatelství Stair Jumper v čele s překladatelem Petrem Mečířem si dali na knize opravdu záležet a tak vznikla kniha, ve které najdete nejen krásnou dobovou mapu, ale také mnoho a mnoho černobílých fotografií, které čtení nádherně obohatí. Takto pěkně zpracovanou knihu jsem neviděla už opravdu léta.

Ale abyste si nemysleli, že je kniha pouze o lidožravých lvech, musím také napsat, že v sobě ukrývá mnohem více dobrodružných zážitků, které J. H. Patterson v Africe zažil. V knize se tak budete moci dozvědět o tom, jak probíhala samotná stavba železnice, jak se žilo uprostřed divoké přírody, poznáte také místní domorodce apod.

Kniha je to opravdu vtahující a pokud jste i vy milovníci knih napsaných podle skutečných událostí, tak si jsem jistá, že z ní budete stejně nadšení jako já. Je to zkrátka kniha, která v mé knihovně získává místo vedle nejlepších knih, ke kterým se budu velmi ráda vracet.

Děkuji za zaslání recenzního výtisku panu Mečíři. Pokud čtete tyto řádky, pak vězte, že jste mne opravdu potěšil a smekám před tím, jak krásně jste knihu přeložil a zpracoval, abychom my, čtenáři, z ní mohli mít opravdu krásný požitek. Ještě jednou děkuji.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si příběhy pana Johna Henryho Pattersona přečíst, můžete k nákupu využít internetový obchod nakladatelství Stair Jumper.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *