Buď jako řeka: Jak těžké může být opustit to, co nejvíce milujete

Sedmnáctiletá Victorie to nemá snadné. Vyrůstá v malém městečku jménem Iola ve státě Colorado po boku svého otce, strýce a bratra. Její maminka ji zemřela a celá péče o domácnost stojí na ni. A aby toho neměla málo, musí se potýkat se složitými osobnostmi svých rodinných příslušníků. Tatínek je málomluvný, strýc po návratu z války je nevrlý a bratr je snad ze všech nejhorší. Potýká se s alkoholem a má v sobě zlo.

Když jednoho dne Victorie náhodně potká mladého Wilsona, její život se změní. Zamilují se do sebe, ale jejich láska nepřinese nic dobrého. Wilson totiž leží v žaludku místním a ti mají na něj spadeno. A to nemůže dopadnou dobře.

Po sledu nešťastných událostí Victorie opouští svůj rodný dům a vydává se do hor, kde je odhodlaná žít a přežít. Samota a divočina však není pro mladou a nezkušenou ženu nic lehkého.

Když se po nějaké době rozhodne vrátit zpět, zjistí, že její rodné město spolu s rodinným broskvoňovým sadem má být zatopeno. Přes všechny ztráty, se kterými se musela doposud vypořádat, se rozhodne broskvoňový sad zachránit.

Příběh nabízí pozoruhodný lidský osud, který je stejně pochopitelný, jako i vlastně nepochopitelný. Je to vhled do mentality dnes již zatopeného města, do života místních obyvatel.

O tomto příběhu se říká, že byl inspirován skutečnou událostí. Už tento fakt mne k poslechu velmi navnadil, protože miluji příběhy, které napsal sám život. Příběhy psané životem jsou obvykle ty nejsilnější.

Tento poslech tedy nabízí velice zajímavý příběh, který pro nás napsala Shelley Read, žena, která vystudovala tvůrčí psaní na vysoké škole. I to může v člověku zanechat dojem, že s tímto poslechem nemůžete šlápnout vedle.

Osobně však musím napsat, že příběh pro mne byl mírným zklamáním. Autorka někdy zabředávala do přílišných detailů, její popis byl tak silně subjektivně zabarven a snad i příliš rozvláčný, že jsem se občas přistihla, že mi mé myšlenky unikají někam jinam a poslech jsem zkrátka tu a tam zcela vypouštěla. Jako by můj mozek filtroval přísun všech nedůležitých informací a čekal na nějaký zvrat. Když jej zaznamenal, zase zbystřil a poslouchal s nadějným očekáváním, než nám autorka předala opět velké množství nedůležitých detailů.

Je možné, že kdybych knihu četla, nejspíše bych tuto poetičnost ocenila, ale při poslechu mi tento styl nevyhovoval. Měla jsem občas dojem, že je poslech příliš zdlouhavý a že je tempo zkrátka velmi pomalé.

Co se týče promyšlenosti děje, tak ten se mi zamlouval již o poznání více. A to i přesto, že jsem některému chování hlavní hrdinky neporozuměla. Na jednu stranu příběh umožní člověku rozjímat a snaží se ho naučit přijímat situace a věci tak, jak do života přichází, ale přesto se to někde uvnitř mé duše pere, protože mladá dívka měla tolik možností, jak svou situaci uchopit. Vybrala si snad jednu z nejtěžších možností – za mě těžko pochopitelnou. Se svým rozhodnutím se ztotožnila na můj vkus příliš snadno. Vůbec nevím, co si mám o tom myslet. Ano, byla ve svízelné situaci, zoufalá, mladá, nezkušená, naivní…. ale místo tohoto kroku mohla říct: „Prosím, můžete mi pomoci?“ A nejspíše by se vše odvíjelo jinak. Zkrátka to na mne působilo snad až lehce neuvěřitelně, když si vezmu, jaké úsilí věnovala pro záchranu broskvoní. A pak si z toho máme vzít ponaučení, že máme být jako řeka – nechat všechno volně plynout. Ano, s tím se částečně můžu ztotožnit, ale pouze v případě, kdy člověk nemůže sled události nijak ovlivnit. V případě hlavní hrdinky se domnívám, že sled mohla nějak ovlivnit. Opravdu mám z příběhu smíšené a rozporuplné pocity.

Pochválit však musím Kateřinu Černou, která svým hlasem vdechla mladičké Victorii život a díky ní jsem si mohla po dobu 9 hodin a 34 minut audioposlech užívat.

Přestože interpretaci příběhu hodnotím velmi dobře, tak celkově musím audioknihu hodnotit spíše průměrně.

Hodnocení:

Audioknihu Buď jako řeka si můžete zakoupit na stránkách Audiotéky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *