Cizinka: Propracovaný vhled do dávné historie

Cizinka je dnes již kultovní kniha. A také seriál, který poměrně věrně kopíruje svou knižní předlohu. Jsem velmi ráda, že jsem si mohla Cizinku poslechnout.

Claire krátce po konci 2. světové války jede se svým manželem do Skotska na druhou svatební cestu. Válka je na dlouhou dobu oddělila a tato společná cesta jim má pomoci k sobě naleznou cestu zpět. Jezdí po výletech a jsou svědky druidského rituálu u místního kamenného kruhu.

Když se ke kamenům Claire druhý den opět vrátí pro květiny, které u kamenů rostou, dotkne se jednoho z kamenů a rázem se ocitne v roce 1743. V době, která nebyla vůbec snadná. Nájezdy klanů, války a tvrdé životní podmínky – to není nic, kam bychom se chtěli z moderní doby vrátit. Ale Claire se relativně brzy zorientuje a potká se také s Jamesem Freserem, kterého si musí vzít. Časem se však do jejich vztahu vloudí skutečná, věrná a loajální, upřímná a také vášnivá láska, která nezná ani hranice času.

Protože je Cizinka poměrně hrubá kniha, rozhodla jsem se příběh poslouchat. Zpočátku jsem měla problém se do příběhu zaposlouchat. Přišlo mi to velmi, velmi zdlouhavé, ale časem jsem si ty detaily, na kterých si autorka Diana Gabaldon zakládala, zkrátka zamilovala, což bylo i pro mě velkým překvapením. Právě díky těmto detailům jsme mohli být vtaženi do děje, díky kterému jsme se mohli ponořit do příběhu a historických událostí, které u nás nejsou příliš známé. Po pár kapitolách jsem si příběh opravdu zamilovala a je mi více než jasné, že další díly nenechají na sebe dlouho čekat.

Co obdivuji na celém příběhu nejvíce, kromě samotného nápadu, je promyšlenost. Věřím, že vymyslet tento příběh muselo dát opravdu ohromnou práci a tím si autorka zasluhuje můj hluboký obdiv.

Tempo mi přišlo chvílemi zdlouhavé, ale nevadilo mi to. Po chvilce mi došlo, že bez detailního popisu a tím pádem zdlouhavějšího popisu, by příběh nebyl tak dokonalý. A když vezmeme v potaz fakt, že audioknihu nám předčítala úžasná Jitka Ježková, tak je více než jasné, že to byl zkrátka nezapomenutelný a perfektní poslech. A poslech patřil skutečně k těm delším – celková doba poslechu 24:39 h. Co musím ještě dodat, že tato kniha vyšla díky společnosti One Hot Book.

Kniha Cizinka ve mne zanechala skutečně silný dojem a touhu poslechnout si další díly.

Hodnocení:

Audioknihu Cizinka si můžete zakoupit třeba na stránkách Audiolibrixu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *