Škola pro německé nevěsty: Lidskost v nelidské době

Píše se rok 1938 a situace v Německu pomalu začíná houstnout. Židé začínají být trnem v oku a tuší, že bude asi přituhovat, avšak nikoho by snad ani ve snu nenapadlo, jak se situace bude vyvíjet.

Tilde je míšenka – maminka byla Židovka a tatínek Němec. Ten je opustil, když zjistil, že by měl kvůli své ženě škraloup. Byl uznávaným právníkem a nemohl si dovolit přijít o práci. Zcela bez skrupulí a špetky lítosti je nechal obě na holičkách. Maminka Tilde se však o obě vzorně postarala a vybudovala obchůdek, kde mohla Tilde prodávat látky a vše potřebné k šití a její maminka šila šaty v místnosti, kde nikdo nemohl spatřit její původ.

Hanna je Němka, vyrůstající v malebném podhorském městečku. Ani ta to nemá lehké. Po smrti její maminky, ke které vzhlížela, ji tatínek posílá k její movité tetě a strýčkovi do Berlína. Hanna se má dobře vdát a navštěvovat prestižní školu pro německé nevěsty.

Po příjezdu do Berlína se seznámí s Klarou – mladou Němkou, na kterou jsou kladeny ze strany její rodiny velké požadavky na to, aby se i ona dobře provdala. Ženicha už vyhlídnutého mají, teď jen, aby se zamiloval do Klary! Ta nesmí rozhodně nic pokazit! Těžko by našla lepší partii!

Osudy všech tří dívek se propletou, když se budou snažit pomoci Tilde.

Kniha má kouzelnou obálku, která mne hned nalákala. Ano, vím, že bych neměla soudit knihu podle obálky, ale opravdu si nemůžu pomoci a zkrátka si často vybírám knihy právě podle obálek. Budu se za to smažit jistě v knihomolském pekle….ale pokud jste na tom občas podobně jako já, vězte, že vám budu vedle sebe držet místo.

Kapitoly v knize jsou poměrně krátké a každá kapitola je z pohledu jiné dívky. Vše se hezky střídá a dějově jejich osudy do sebe krásně zapadají.

Kniha nabízí nevšední válečný příběh se špetkou romantiky a také fanatismu tehdejší doby, nad kterým mnohdy zůstává rozum stát. Knih z doby 2. světové války již bylo napsáno mnoho, ale tento se dotýká problematiky zase z trošku jiného úhlu, což může být „osvěžující“. Přesto však musím napsat, že se mi nezdá, že by příběh něčím vybočoval oproti jiným knihám s touto tématikou.

Tempo knihy bylo velmi příjemné. Nebylo ani pomalé, ani uspěchané. Snad jen ke konci jsem měla dojem, že to bylo trošku moc rychlé a snad i „useknuté“. Po dočtení jsem měla pár otázek a klidně mohla autorka následující osudy hlavních postav více rozebrat. Například linka o Samuelovi (manžel Tilde) mohla být propracovaná o kus lépe.

Vztah k hrdinkám byl veskrze kladný. Tildu i Hannu jsem si zamilovala ihned. Přišly mi velmi lidské, laskavé a milé. Ke Klaře jsem si musela cestičku chvíli hledat, ale nakonec jsem si zamilovala i ji. K vedlejším postavám jsem si také vytvořila vztah – mnohdy velmi, velmi negativní. Tetě a strýčkovi od Hanny jsem nevěřila ani nos mezi očima, jejímu snoubenci bych nejraději vrazila kudlu do zad, Samuel – ten se taky nezachoval zrovna moc hezky a otec od Hanny – ten tomu všemu nasadil korunu. Zkrátka to byla pokřivená doba a charaktery lidí byly mnohdy také pokřivené.

Dlouho jsem přemýšlela, jak mám knihu hodnotit. Nebylo to vůbec špatné, ale …. ten zrychlený konec mne trošku zklamal. Domnívám se, že ten si zasloužil trošku více péče. Ale pokud máte rádi příběhy z 2. světové války, pak neváhejte a knihu si přečtěte. Myslím, že budete spokojení.

Tímto děkuji za zaslání recenzního výtisku Databázi knih a společnosti Euromedia Group.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto knihu přečíst, můžete si zakoupit například na stránkách internetového obchodu Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *