Na viděnou v Havaně: Příjemný příběh odhalující život na Kubě

V první dějové lince tohoto velmi pěkného příběhu se můžete seznámit s mladou dívkou jménem Elisa. Představte si její život: Je vám krásných 19 let a píše se rok 1958. Bydlíte na slunné Kubě a jste dcerou movitého otce. Máte vše, co si jen přejete. O politiku se nezajímáte, ovšem jednoho dne potkáte velice přitažlivého muže, ze kterého se vyklube revolucionář. Najednou zjistíte, že Kuba není ve skutečnosti taková, jak ji znáte vy. Lidé v ní trpí. Běžní lidé. Ne vaše vyšší společenská vrstva, ale běžní lidé. A tento revolucionář podporuje Fidela Castra, protože jedině ten může Kubu povznést a změnit politické manýry současné vlády. Zamilujete se a i přesto, že rodina s revolucí nesouhlasí, vy vašemu příteli rozumíte. Jste ve dvou mlýnských kolech. Rodinný business a vaše pohodlí versus láska a revoluce. Čemu dáte v 19 letech přednost?

Ve druhé dějové lince, která se odehrává již v současnosti, se seznámíte s Marisol, vnučkou milované babičky Elisy, která se po její smrti vydává zpět na Kubu. Marisol je novinářka a tak se okamžitě dostává do hledáčku kubánského režimu. Marisol ví, že babička musela z Kuby s celou svou rodinou uprchnout, ale přesné podrobnosti nezná. Posledním přáním babičky je, aby její popel skončil na Kubě – v zemi, kterou tak milovala a celý život doufala, že se bude moci vrátit zpět domů. Cesta pro Marisol se velmi překvapivě vyvine, když tam pozná muže, do kterého se zamiluje a rovněž také pozná, že ani dnes není Kuba svobodná.

Na viděnou v Havaně je velmi povedená kniha s krásným příběhem, který je zasazen jak do historické Kuby, tak i do současné, což nám umožňuje nahlédnout do života v Kubě, který se vlastně od roku 1958 skoro nezměnil. Ani tehdy, ani nyní se tam lidé nemají příliš dobře a já jsem velmi potěšená, že autorka Chanel Cleeton dokázala tak krásně poukázat na tento krutý fakt. My, běžní Evropané, na Kubu tu a tam jezdíme na dovolenou a užíváme si sluníčka, palem, krásného moře a dobrot v místních restauracích. Jaká je ale každodenní realita místních? To právě poodkrývá tento precizně promyšlený příběh s jemnou a ne příliš přeslazenou romantickou zápletkou, která se snaží zvládnout nebezpečný politický režim.

Autorce musím velmi pochválit, jak krásně dokázala popsat atmosféru Kuby nejen současné, ale také minulé. Úplně jsem na vlastní kůži cítila, jak se tam těžce dýchá, přestože je to přírodní ráj na zemi, který hřeje na duši. Z hlavních postav bylo jasně patrné, jak Kubu milují.

Oceňuji promyšlenost děje, protože i když se jedná o fiktivní příběh, je zasazen do skutečných událostí a osudy hlavních hrdinů jsou ovlivněny skutečným fungováním režimu. Autorce se právě toto povedlo velmi bravurně vykreslit.

Kapitoly v knize nebyly nikterak dlouhé a přestože se dějové linky střídaly, vše do sebe zapadalo. Číst tento příběh byla jedna velká radost, i když z děje občas čišel smutek.

Hlavní hrdinky jsem si zamilovala. Obě ženy byly silné, statečné a věřily na lásku. Odvaha jim nechyběla. Ani jedna to neměla snadné.

Zápory jsem na této knize neshledala žádné, takže ji mohu doporučit i velmi náročným čtenářům, kteří se jen tak s něčím nespokojí. Příběh je to moc hezký, styl psaného slova byl povedený, příběh byl pohlcující a místy zůstával rozum stát nad režimem a jeho dopadem na život hlavních hrdinek.

Tohle byla opravdu dobrá volba a knihu mohu jednoznačně doporučit.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť si tuto příjemnou knihu přečíst, můžete k jejímu nákupu využít třeba internetový obchod Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *