Šesté dítě : zdařilé zakončení knižní série

Tak na tuhle knižní sérii budu vzpomínat dlouho! I na tento konkrétní díl. J. D. Barker odvedl opravdu skvělou práci, jaká se v knižním světě vidí ne příliš často. Tleskám a dávám klobouk dolů, protože tohle bylo nezapomenutelné dílo, ke kterému se v budoucnu klidně velmi ráda zase vrátím. A já nejsem typ, který se rád vrací k již dříve přečteným knihám. Na to mi přijde život příliš krátký a knih je tolik! Takže ano, tahle série není ztráta času ani když se k ní v budoucnu vrátíte znova.

V knize Šesté dítě J. D. Barker dotáhl celý příběh Opičího vraha ke konci. Ale i v tomto díle si se svými čtenáři zase pěkně pohrál a celý příběh krásně zašmodrchal. Vlastně ne, autor příběh zašmodrchal už v druhém díle (Pátá oběť), v tomto díle to zase hezky pomaloučku, polehoučku všechno odšmodrchává. Ale dělá to takovým způsobem, že jste celou dobu napjatí a pořád si kladete dotaz „Kdo je sakra ten opičák?!“ A vše se dozvíte vlastně až téměř ke konci. Sami nevíte, komu můžete věřit. Kdo za tím stojí? Kdo je zlý? A co když je opičáků více?! Při čtení vás napadne celá škála pochybností a otázek, na které budete chtít znát odpověď.

Pravdou je, že Anson Bishop umí s policií krásně manipulovat. Skáčou, jak on píská a navíc si Anson přivedl na pomoc pár svých přátel z dětství.

V recenzi na druhý díl jsem psala, že se v knize vyskytuje příliš mnoho osob a že je děj překombinovaný. Můžu říci, že v tomto třetím díle J. D. Barker tyto postavy zmiňuje velmi často, ale tím, jak se celý příběh a pozadí vražd odkrývá, nám hezky všechno začne do sebe zapadat. Takže pokud vám přišel druhý díl stejně jako mé maličkosti mírně chaotický, tak třetí díl vám myšlenky a souvislosti hezky urovná.

Jsem nadšená z toho, jak dokázal J. D. Barker tak složitý příběh bravurně zakončit, aniž by se do toho sám nezamotal. Opravdu má autor můj obdiv.

Do popisu samotného děje se v recenzi příliš pouštět nechci. A to hned ze dvou důvodů. První důvod je ten, že popsat děj u tak „komplikovaného“ příběhu by bylo poměrně náročné a tato recenze byla nesmírně dlouhá. A dlouhé texty na internetu se nikomu číst nechtějí. 🙂 Důležitější důvod však je ten, že pokud bych odkryla děj tohoto dílu, pak už byste neměli tak úplně důvod číst Čtvrtou opici ani Pátou oběť. Přece jen byste z popisu tohoto děje pochopili spoustu věcí, které právě v předchozích knihách nebyly známy a které nás motivují sáhnout po třetím díle a vše pochopit.

I tato kniha se pyšni spoustou krátkých kapitol, které nás udrží v ději tady a teď. V každé kapitole se dozvíme, co který detektiv či padouch dělá, takže ani zde vám neunikne žádný detail, díky kterému tak můžete s detektivy pátrat po opičákovi a zapojovat své šedé buňky mozkové. Díky tomu se i vy sami stanete detektivem. A taky zločincem, kterému začnete konečně pomalu a jistě rozumět.

Promyšlenost děje byla naprosto dokonalá, úžasná a fenomenální. Opravdu se divím, že to autor dokázal tak krásně zakončit. Já bych takový příběh nebyla schopna ani vymyslet, natož tak skvěle pomyslet a dokončit, aniž bych se do toho sama nezamotala. Věřím, že sepsání tohoto díla autorovi zabralo skutečně mnoho a mnoho let. A je to znát! Ta péče o postavy a o děj samotný je z knihy vyloženě cítit. Je v tom cítit neuspěchaná, pečlivá a systematická práce.

Tempo knihy mi přišlo poměrně rychlé. Rychlé, napínavé a plné zvratů. V každé kapitole se stalo něco, co bylo pro příběh nepostradatelné.

Popis osob a prostředí i zde bylo dokonalé, čímž si autor udržel opět vysoko nasazenou laťku.

Myslím, že z této recenze jasně vyplývá, že to byla skvělá kniha, kterou rozhodně můžu doporučit a která opravdu stojí za přečtení. Pokud byste měli chuť na Šesté dítě, rozhodně začněte nejdříve prvním dílem – Čtvrtou opicí. Nezačínejte od konce, protože se připravíte o podstatnou část děje a o výborně strávený čas. A to by byla škoda.

Knihu jsem dočetla se smutkem v duši, že už příběh končí. Chtěla bych číst další a další pokračování. Sám autor napsal na konci knihy ve své poznámce: „Není to lehké loučení.“ Není, opravdu to není lehké loučení ani pro čtenáře.

Děkuji moc J. D. Barkerovi za tuto knihu. A také děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media za zaslání recenzního výtisku. Tohle bylo opravdu skvělé. Ještě jednou díky.

Hodnocení:

Budete-li si chtít přečíst tuto knihu a nebo přímo rovnou celou sérii, pak k nákupu knih můžete využít internetové knihkupectví Knihy Dobrovský nebo třeba taky Martinus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *