Sam Porter – J. D. Barker

K sérii Sam Porter jsem se dostala náhodou. Jako první se ke mně dostal paradoxně poslední díl a já jsem zjišťovala, zda je nutné tuto sérii začít od začátku. Některé série na sebe přímo nenavazují, ale to není tento případ. Tady je skutečně nutné začít od samotného začátku. A tak jsem měla doma v papírové podobě třetí díl a ty první dva jsem si musela koupit. Protože mám novou čtečku, zvolila jsem elektronickou podobu. A pak už mi nic nebránilo ve čtení.

Knižní série Sam Porter začíná knihou Čtvrtá opice. První díl mne doslova pohltil! Hltala jsem příběh a hltala, nic jiného jsem nedělala. Práce šla do ústraní – jen kniha pro mne existovala. Místy byla kniha hodně drsná až drastická, takže citlivým jedincům to místy nemusí dělat dobře. Brutalita některých pasáží je skutečně značná, ale zase to dodává příběhu šťávu.

Čtvrtá opice začíná mužem, který se vrhnul pod kola projíždějícího autobusu. Typická dopravní nehoda, ovšem jen do doby, než se na místě objeví známá krabička, která poukazuje na tzv. Opičího vraha. Opičí vrah se mstí na dětech podvodníkům a mocným lidem, kteří páchají zlo na společnosti. K případu je tedy přivolán Sam Porter se svým týmem, který na případu Opičího vraha pracuje již několik měsíců. Myslí si, že muž, který skočil pod autobus je právě jejich opičák. Ale kdepak! Začíná se rozjíždět příběh, který nám odkryje jak celý průběh vyšetřování, tak i dětství samotného opičáka. Na mém blogu najdete samozřejmě již recenzi na Čtvrtou opici.

Druhým dílem této série je kniha Pátá oběť. V Páté oběti se nám děj už začíná komplikovat a větvit. Mrtvých přibývá čím dál více a případ Opičího vraha přebírá FBI. Sam Porter je z případu odvolán, ale pouští se do vyšetřování na vlastní pěst. Tým Sama Portera vyšetřuje vraždy, které zdánlivě nijak nesouvisí s opičákem, ale přesto se najde při pátrání spojitost, která ukazuje, že za tím stojí samotný opičák. A aby toho nebylo málo, hlavní podezřelý Anson Bishop případ ovlivňuje tak, že všichni vyšetřovatelé začínají zpochybňovat bezúhonnost Sama Portera. Vypadá to totiž tak, že Sam Porter má něco s opičákem společného. A nebo je přímo on Opičí vrah, který se to hodí na Ansona Bishopa. Samotný čtenář neví, co si má pod tíhou důkazu myslet. Tento druhý díl má otevřený konec a hned na něj navazuje díl třetí. Vzhledem k velkému počtu postav doporučuji ihned po přečtení druhého dílu začít číst díl třetí, protože po delší pauze mezi knihami se v nich ztratíte.

Šesté dítě nám překládá krásné zakončení celého příběhu. Veškerý zmatek, který jste mohli pociťovat v Páté oběti, je zde vysvětlen a uspořádán. Sam Porter se schovává před svými kolegy a současně jde po Ansonovi. Po celou dobu čtení nevíme, zda je Sam psychicky v pořádku. Děláme si o něj starosti a pořád nechceme uvěřit tomu, že by on byl tím vrahem. Ale co když je skutečně Sam ten padouch? Všechny vraždy souvisí s něčím větším. S nečím nečistým, s něčím bolestným, do čeho je Sam nějak zapletený. Vraždy jsou pouze aktem pomsty a snahou rozprášit nelegální organizaci. Nemohu napsat více, bych vás neochudila o požitek ze čtení.

Ke každé knížce jednotlivě jsem napsala recenzi. V této recenzi se pokusím na celou sérii podívat komplexně a zhodnotit ji.

Knižní série Sam Porter patří jednoznačně k těm nejlepším, které jsem doposud četla. Něco tak promyšleného a precizního jsem skutečně už hodně dlouho nečetla.

První díl mi přišel naprosto průlomový a skvělý. Od něj jsem se nemohla odtrhnout a četlo se to jedna báseň. Konec byl sice otevřený, ale pokud mezi prvním a druhým dílem uděláte pauzu, nic se nestane. Druhý díl mi z celé série přišel nejslabší. Ale to z toho důvodu, že se tam začala objevovat jména, která se v prvním díle nevyskytovala. Mrtvých bylo více a více, policistů přibývalo a při čtení jsem byla zmatená, protože jsem nevěděla kdo je kdo. Třetí díl objasnil celý druhý díl a začalo vám to všechno do sebe hezky zapadat. Najednou vám všechny ty osoby z druhého dílu začaly dávat smysl. Vražd v celé sérii bylo opravdu požehnaně. Snad celé Chicago musí být už pod drnem 🙂 A ne jen Chicago. Děj nás totiž zavádí i mimo tohle město, ale to už prozrazuji příliš 🙂

Popisy osob jsou velice kvalitní a jak k samotnému Samovi Porterovi, tak i k Ansonu Bishopovi si vytvoříte vztah. Ale jako každý vztah v životě projde zkouškou, tak i váš vztah k těmto hrdinům projde zkouškou.

Co se mi na celé sérii líbí opravdu nejvíce je to, že jak v prvním, tak v druhém i třetím díle autor nic neuspěchal. První díl nasadil laťku velmi vysoko a tu si opravdu držel po celou dobu až do posledního písmenka posledního dílu. Tempo příběhu se také v průběhu knih nijak neměnilo. O zvraty nebylo v žádném z dílů nouze.

Tohle byl prostě příběh přesně podle mého gusta! Takhle by to mělo vypadat. Opravdu skvělé dílo a já před J. D. Barkerem smekám, protože tohle umí málo kdo. Klobouk dolů a děkuji! Až je mi líto, že příběh skončil….

Hodnocení série:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *