Jarní oběť: Líné, bez napětí, ale přesto barvité

Máte-li rádi spíše pomalejší severské detektivky, pak Jarní oběť za to určitě stojí. Jarní oběť je závěrečný 4. díl knižní série Roční období z pera věhlasného autora Anderse de la Motteho.

Thea a David – mladý manželský pár přijíždí do Davidova rodného místa. David si chce na místním zámečku otevřít restauraci a Thea začíná pracovat jako lékařka v ordinaci, kterou převzala i s místními pacienty po odcházející lékařce.

Děj nás zavede také do roku 1986, kdy o Valpružině noci došlo k vraždě. Mladá dívka tehdy byla nalezena s rozbitým obličejem a v rituální poloze. Děsivé…. malé městečko obklopuje strach. Když se to stalo, David byl malé dítě. A v celé této kauze figuroval jako svědek spolu se svými kamarády. David na své dětství nerad vzpomíná, proto na mnoho let svou rodnou hroudu opustil.

Thea se snaží přijít na to, co se tu noc stalo, ale očividně je někomu trnem v oku. Nikdo nechce, aby vytahovala starou záležitost na povrch. David se do minulosti nechce vracet už vůbec a na jakýkoliv její dotaz, který se dotýká této události, reaguje přecitlivěle. Thee začíná někdo vyhrožovat, ale ani tak nepřestává pátrat. Její zvědavost je silná a čím více podrážděnější David je, tím se její zvědavost násobí.

Jak to celé dopadne, vám rozhodně nemohu prozradit. Co však mohu říci, že se jedná o tajemný příběh, který ve vás vzbudí zvědavost.

Z předchozích dílů knižní série Roční období jsem byla nadšená. Celou knižní sérii jsem hodnotila velmi povedeně, pravdou ale je, že tento díl mi z těch všech přišel nejslabší. Byl opředený tajemnem, to ano… byl i barvitý, ale tak nějak mi v něm něco chybělo. Postrádala jsem napětí. Přišlo mi to neuvěřitelně táhlé a kolikrát jsem přemýšlela, že knížku odložím. Jen zvědavost mne donutila knihu dočíst a závěr…

Z Jarní oběti mám opravdu velmi rozporuplné pocity. Kladně hodnotím opět vypravěčský styl – ten je u Anderse vždy barvitý a v představách vše živě vidíte. I promyšlenost této knihy byla velmi dobrá. Popis osob i prostředí se autorovi také velmi povedl, přesto mi však v knize chybělo napětí, nějaký spád. Ta lenost celého příběhu způsobila, že mi čtení přišlo nekonečně dlouhé.

Jinak prakticky nic knize nemám co vytknout. Za mne však tato kniha celé sérii snižuje o chlup hodnocení.

Jak jsem však napsala výše – pokud vám nevadí línější tempo, pak si jsem jistá, že budete nadšení.

Hodnocení:

Budete-li mít chuť na Jarní oběť, můžete k nákupu využít třeba internetové knihkupectví Knihy Dobrovský.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *