Je to manipulace? Rozpoznejte ji a ubraňte se!

Pascale Chapaux-Morelli, francouzská psycholožka, profesorka na univerzitě a také předsedkyně Asociace pro pomoc obětem psychického násilí, napsala knihu Je to manipulace? Rozpoznejte si a ubraňte se!, díky čemuž dává preventivně společnosti možnost včas předejít zraněním, které plynou ze života po boku manipulátora – ať už je tím manipulátorem partner/ka, šéf, kolegyně, kamarádka – zkrátka kdokoliv, kdo se může objevit v naší blízkosti.

Tato kniha je užitečným nástrojem, který nám umožní nahlédnout pod pokličku mnohdy zvrácených manipulativních technik, které dokážou být velmi nepříjemné, zraňující bolestné. Myslíte si, že umíte účinně předcházet manipulacím? Že je dokážete včas rozpoznat? Že vy nemůžete být obětí manipulátora? Pokud jste duševně zdravý jedinec, který netrpí žádnou poruchou osobnosti, pokud máte správně rozvinuté emoce a sociální inteligenci, pokud máte zdravou sebehodnotu, jste přirozeně empatičtí, pak ani vám se nemusí podařit vždy manipulaci odkrýt. Manipulátoři jsou totiž velmi šikovní a než se nadáte, mají vás v hrsti. Než vyslovíte slovo „manipulátor“ se váš život začne pomalu a pozvolna měnit, aniž byste si to uvědomovali. A to je na celém tom manipulátorství nejhorší – pokud se už dostaneme do spárů manipulátora, chvíli nám zkrátka trvá, než ho prokoukneme. Silnější jedinci se dokážou po prokouknutí bránit a vymanit se z takového vztahu, ti slabší s tím mohou mít problémy a jejich život se tak může stát jedním velkým trápením. Vymanit se ze spárů manipulátora však může být opravdovým oříškem a vyléčit se z takového vztahu, ve kterém vám systematicky někdo šlape po sebeúctě není zase tak jednoduché, jak se může zdát.

Tato kniha je určená jak odborné veřejnosti, tak i laické veřejnosti. Je napsána velmi lidsky, obsahuje několik příběhů obětí vztahu s manipulátorem a učí lidi, jakých jemných nuancí si všímat, abyste odkryly skrytý záměr manipulátora.

V knize se dozvíte, na co si dát pozor, pokud vás takový manipulátor pozve na rande. Dozvíte se, na co si dát pozor s ohledem na řeč těla svého protějšku, což vám může pomoci odhalit klamavé a lživé chování. Stejně tak se dozvíte, jaký vliv má emoční inteligence ve vztahu k manipulátorovi, jak zvládat konflikty, co stojí za tím naučit se říkat „ne“ a tím si udržet hranici, za kterou nikoho nepustíte, aby vám nebylo ublíženo. A rovněž vám kniha ukáže nejčastější typy osobností, kteří mají tendence s lidmi manipulovat a jak vypadá vztah s takovými lidmi v reálu.

Kniha to je velmi užitečná – nejen pro psychology, ale zejména pro každého člověka, který má tendence nebýt dostatečně silný na to, aby se uměl zastat sebe sama. A věřte mi, takových lidí je opravdu mnoho – a není to nic, za co by se měli stydět. Dobré však je znát sebe sama, své slabiny a využít je pro další osobní rozvoj.

Pokud již jste v jakémkoliv vztahu s manipulátorem, pak vám kniha nabízí také krátký seznam doporučených kroků, které vám usnadní vymanit se z takového vztahu. Už jen samotné uvědomění a pochopení, že jste se stali oběti manipulátora představuje skvělý začátek pro nový a spokojenější život, který nebude zatížen toxickým vztahem.

Knihu ocení také psychologičtí odborníci a studenti psychologie, díky čemuž budou mít opět možnost rozšířit si své obzory, nahlédnout do tajů manipulace a být vůči ní více vnímaví, pokud již budou pracovat s oběťmi manipulátorů.

Za sebe mohu napsat, že tato kniha je velmi užitečná a opět by si ji měl přečíst každý člověk, který chodí po této Zemi. I kdyby se se v knize náhodou nedozvěděli nic nového, tak si alespoň vše připomenete, což může být velmi užitečné.

Mě osobně se kniha líbila celkově, ale mám-li něco vypíchnout, pak mne zaujala kapitola o konfliktech a jak konflikty zvládat dle typu osobnosti protějšku a jeho způsobu jednání v konfliktních situacích. Stejně tak mne zaujala kapitola typů osobností a jejich způsoby manipulace. Od úzkostného člověka, přes perfekcionisty až po šéfy a falešné přátelé, kteří vás díky dokonalé manipulaci připraví o partnera, práci či příležitost.

Domnívám se, že v rámci zachování svého zdravého rozumu, by si knihu měl přečíst každý. Je to skvělá prevence, jak se nedostat do svízelné situace, ze které bude velmi těžké se vymanit.

Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Portál, s. r. o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *