Jak byste zvládli vy, kdybyste se ocitli v pralese? – Dívka beze jména

Jak byste zvládli vy, kdybyste se ocitli v pralese? A k tomu by vám nebylo ještě ani 5 let? Nebyla by to nejspíše žádná legrace, viďte? A přesto se to dá přežít! Přesně tak, jak to zvládla hlavní hrdinka skvělé knihy Dívka beze jména.

To si tak hrajete v Kolumbii na zahradě u svého domu a najednou se někdo přiřítí a chňapne po vás. Než se nadějete, jste úplně sami v hlubokém, hustém a tmavém pralese.

Já jsem v pralese byla. A věřte mi, že ocitnou se tam sama bych určitě nechtěla. A rozhodně ne na několik let. Ale tahle malá holčička přežila. Příběh knížky Dívka beze jména je napsán podle skutečné události. Vše, co se v knížce píše je pravdivé a je úplný zázrak, že malé děvčátko dokázalo přežít v této džungli několik let a to vše jen tím, že odkoukala chování od zvířat, která v pralese žijí.

Autorka vás dokáže skvěle vtáhnout do děje a jste to právě vy, kdo se krčí u velkého širokého stromu v noci, který je porostlý hustým mechem a z nebe padá déšť tak hustý, jako by kapky byly velké a široké provazy. Jste to vy u toho stromu, kdo přes koruny stromů nevidí denní světlo. A jste to vy, kdo trpí hladem, strachem a hledáte cesty, jak přežít. Jste to vy, komu se stýská po maminčině náruči. Jste to vy, kdo se nakonec naučí žít stejně jako opičky, kdo zažije ten úžasný pocit, když vyšplháte do korun stromů a všude kam dohlédnete vidíte pouze zarostlé kopce pralesem a krásné nebe nad sebou.

Únikem z pralesa však příběh malé Mariny zdaleka nekončí. Pralesem končí pouze jedna její životní kapitola a začíná se psát druhá – život ve zdivočelé civilizaci. Marina se v této části života učí být člověkem. Je prodána do nevěstince, kde se k ní chovají velmi nevlídně. Po čase se jí z nevěstince podaří uprchnout a ….. kdepak 🙂 Více vám už neprozradím. 🙂

Kniha je napsána opravdu velmi čtivě a poutavě. Příběh je tak krásný, že opravdu stojí za to si jej přečíst a hledat spolu s malou Marinou cestu z hustého pralesa do civilizace a následně k sobě samotné. Je neuvěřitelné a obdivuhodné, jak houževnatá malá holčička je. Jak silná je touha po přežití nejen v pralese, ale i v civilizaci.

Hodnocení knihy:

Pokud byste si chtěli tuto skvělou knihu přečíst, můžete využít internetového obchodu knihkupectví Knihy Dobrovský nebo Martinus.

2 komentáře

  1. Úžasná recenze. Tento typ knihy, podle skutečností moc nemusím. Ale recenze je dobře podána. Poutavě, že si tuto knihu určitě dám do seznamu, které si chci přečíst. Jsem typ čtenáře, který když si vezme knihu a nezaujala tak, jak jsem očekávala, nebo jde o zklamání, tak jsem nikdy knihu neodložila a dočetla. Někdy zklamání někdy milé překvapení. A jsem ten typ, co zkouší vše co se dá, takže tuto knihu určitě zkusím. 🙂

    • Tak to já jsem typ čtenáře, který knihu klidně odloží. Je mi vždycky líto se nad knihou trápit, když vím, že existuje tolik jiných knih, které mi dokážou zpříjemnit chvilky. Už jsem asi stará na to, abych ztrácela čas něčím, co mi není příjemné 🙂 Ale Dívka beze jména se mi osobně líbila. 🙂 Tak snad se bude líbit i Vám 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *